אילו מסלולי השקעה יש בקופות גמל במסגרת תיקון 190 לפקודת מס הכנסה?

הודות לתיקון 190 לפקודת מס הכנסה, קופות גמל מהוות כיום פתרון אשר מציע חלופה אטרקטיבית מאוד לערוצי חיסכון מסוגים שונים (כדוגמת פוליסות חיסכון או פוליסות ביטוח מנהלים) לגיל פרישה. ההשקעה בקופת גמל לטווח הבינוני והארוך היא כדאית בכמה היבטים, כשבין השיקולים הבולטים ישנו מגוון מסלולי ההשקעה שהמשקיע בקופת גמל במסגרת תיקון 190 יכול לבחור מתוכם ולעבור ביניהם בקלות, על פי נתוני התשואות ורמת הסיכון הרצויה לו.

במאמר זה נסביר אילו מסלולי השקעה קיימים בתיקון 190 לפקודת מס הכנסה, ועל האופן בו הגמישות בבחירת מסלול ההשקעה מאפשרת לכם ליהנות מחיסכון בעלויות.

 

מהי השקעה במסגרת תיקון 190 לפקודת מס הכנסה?

תיקון 190 לפקודת מס הכנסה מאפשר לציבור החוסכים להשקיע את כספיהם בשוק ההון באמצעות כל מוצר פנסיוני משלם קצבה הזמין בשוק – בין אם מדובר בקרנות פנסיה, ביטוחי מנהלים או קופות גמל. אף על פי כן, מרבית החוסכים שמתכננים לבצע משיכה הונית (משיכה בסכום חד פעמי) של כספי החיסכון שלהם, בוחרים להשקיע במסגרת תיקון 190 באמצעות קופת גמל. זאת מאחר וקופות הגמל מאפשרות לחוסך לבחור מתוך מסלולי השקעה רבים ומגוונים יותר, וליהנות מדמי ניהול זולים יותר מאלו שנגבים במסגרת ביטוחי המנהלים.

 

אילו מסלולי השקעה זמינים בקופות גמל על פי תיקון 190?

בקופות הגמל ניתן למצוא מגוון של מסלולי השקעה בשווקים שונים ומבחר מוצרים פיננסיים, לבחירתו של החוסך.בכל שלב החוסך רשאי לפצל או לנייד את כספיו בין מסלולי השקעה ברמות סיכון משתנות על פי אופיו, העדפתו וגילו (מסלול השקעה סולידי, חשיפה נמוכה למניות, חשיפה גבוהה למניות וכן הלאה), ולבחור בניהול אקטיבי, פסיבי, ואף אפשרות לניהול עצמי של תיק ההשקעות שלו, בקופת גמל במסלול ניהול אישי – IRA (עליה נרחיב בהמשך).

ההשקעה בקופות גמל על פי תיקון 190 מתבצעת מול מסלולי השקעה ותיקים, עם נתוני תשואה שניתן לעקוב אחריהם, וניהול השקעות מקצועי המטופל בידי מנהלי ההשקעות המועסקים בידי בתי ההשקעות וחברות הביטוח השונות. קופות הגמל לפי תיקון 190 פתוחות להשקעה בניירות לא סחירים, ניירות ערך מכל העולם, הנפקות וכן הלאה. 

תיקון 190 לפקודת מס הכנסה מאפשר למשקיעים בין היתר גם לבחור מתוך אפשרויות מגוונות מאוד לפיזור סיכונים, כך שהחוסך יכול ליצור לעצמו תיק השקעה מאוזן בסיכון נמוך יחסית, בהשוואה לחלופות הקיימות כיום בענף ההשקעות.

 

האם ניתן לעבור בין מסלולי השקעה בקופת גמל על פי תיקון 190?

כפי שציינו קודם לכן, ניתן לבחור בשלל מסלולי השקעה בדרגת סיכון משתנה, על פי העדפתו של החוסך. היתרון במסלולי ההשקעה בקופות גמל על פי תיקון 190, הינו שהמעבר בין המסלולים והקופות השונות הוא קל לביצוע, ואינו נרשם בתור אירוע מס המחייב את החוסך בתשלום של מס רווח הון.

 

האם מסלולי ההשקעה במסגרת תיקון 190 מאפשרים השקעה בנכסים לא סחירים?

בהתחשב בסביבת הריבית הנמוכה ובטבעו התנודתי של שוק ההון, חוסכים רבים מוצאים את החיסכון בקופות גמל על פי תיקון 190, כאפיק השקעה משתלם, בטוח יחסית ונוח לניהול. ההשקעה בקופת גמל במסגרת תיקון 190 לפקודת מס הכנסה, מאפשרת למשקיע לחשוף את התיק שלו להשקעה בנכסים בלתי סחירים כגון השקעות נדל"ן או השקעה בתשתיות. ערוץ השקעה זה כמעט ואינו פתוח בפני המשקיעים במוצרי ההשקעות החלופיים.

 

על הגמישות של מסלולי ההשקעה בקופות גמל על פי תיקון 190 לפקודת מס הכנסה

בנוסף ליתרונות הנ"ל במסלולי ההשקעה בקופות גמל על פי תיקון 190, מן הראוי לציין גם כי ההשקעה בקופת גמל במסגרת תיקון 190, מאפשרת לחוסך להעביר את כספיו ממסלול השקעה אחד למשנהו בכל עת, על פי מצב השוק ונכונותו לשנות את רמת הסיכון בקופה.

גמישות זו בניהול תיק ההשקעות בקופת הגמל לפי תיקון 190, חוסכת למשקיע כספים, היות ובניגוד להשקעה בשוק ההון בערוצים אחרים (למשל, בקרן נאמנות), במקרה של קופת הגמל לפי תיקון 190, מעבר בין מסלולי ההשקעה או סוג הנכסים בהם משקיעים, אינו גורר אירוע מס שמחויב בתשלום מס רווחי הון. כך למשל, יכול המשקיע לבחור לעבור בכל שלב שיחפוץ בין מסלול השקעה סולידי למסלול השקעה בסיכון גבוה יותר (עם חשיפה גבוהה יותר למניות) – ולהיפך.

 

מה זה מסלול השקעה IRA בתיקון 190 לפקודת מס הכנסה והאם זה מתאים לי?

השקעה במסלול IRA (ראשי תיבות של: Individual Retirement Account), או בעברית: קופת גמל בניהול אישי היא מסלול השקעה אשר מאפשר לחוסכים להעביר את השליטה על ניהול כספי הגמל שלהם לידיהם. אף שבאופן כללי, ברירת המחדל בהשקעה בקופות גמל, היא לבחור באחד מבין מסלולי ההשקעות המנוהלים שמציעים בתי ההשקעות וחברות הביטוח, הרי שבמקרה של קופות גמל במסלול ניהול אישי (IRA), ניהול ההשקעות מבוצע על ידי לא אחר מאשר החוסך בכבודו ובעצמו (בכפוף לתנאים מוגדרים), או לחילופין – בידי מנהל תיקים מורשה אשר פועל מטעמו.

בשורה התחתונה, מסלול ההשקעה בקופות גמל בניהול אישי – IRA, הינו בר התאמה אישית, כשערוצי ההשקעה הנבחרים וחלוקת הסיכונים הינם בהתאם להעדפתו, אופיו של המשקיע ומטרת ההשקעה. בדומה למסלולי ההשקעה המנוהלים בקופות גמל לפי תיקון 190, גם במסלול ה – IRA, תיק ההשקעות הינו בר עדכון ושינוי על  פי התדירות שיבחר בעל הקופה.

מעבר לכך, היתרון הכי בולט בהשקעה בקופת גמל במסלול ניהול עצמי IRA על פני קופות גמל מסלוליות מהסוג המנוהל, הוא בדמי הניהול המופחתים. מטבע הדברים, בקופות גמל בניהול עצמי IRA, דמי הניהול הם נמוכים יותר  תודות לעובדה שהאחריות על ניהול התיק במסלול הזה נתונה בידי החוסך עצמו, להבדיל ממסלולי ההשקעה האחרים עליהם אמון הגוף המנהל (כלומר, חברת הביטוח או בית ההשקעות).

לתשומת לבכם: התוכן במאמר זה מובא לידיעה כללית וכחומר רקע בלבד, ואינו נועד לספק מידע ממצה בתחום הפנסיה, ההשקעות ו / או המיסים. אין באמור לעיל בכדי להוות תחליף לייעוץ פנסיוני בידי בעל רישיון של יועץ / משווק פנסיוני מקצועי על פי הדין, ובהתאם לנתונים ולצרכיו האישיים של כל אדם.

יתרה מכך, אין האמור מחליף את הוראות הרגולציה בנושאים הנוגעים לתיקון 190 לפקודת מס הכנסה. במקרה של סתירה בין המידע המובא לעיל ובין הוראות הדין, תגברנה הוראות הדין.

מומחי תיקון 190

חשבת למשוך את כספי הפנסיה? אל תעשה/י זאת בפזיזות! כנראה שתוכל/י למשוך ולא לשלם מס. כדי לקבל פרטים נוספים ניתן להשאיר פרטים ואנו נחזור אליכם.